Krvežízniví parazité útočí: takto se chraňte před klíšťaty!
krvežízniví parazité útočí: takto se chraňte před klíšťaty!

Krvežízniví parazité útočí: takto se chraňte před klíšťaty!



Velké letní túry v lese, procházky na břehu jezera, relax na hřišti - příjemně strávené chvíle, které však mohou být zastíněny kousnutím schovávajícím se hmyzem, klíštětem. Existuje velké množství domácích praktik o tom, jak se proti nim můžeme chránit a co máme udělat, pokud nás kousne. Ukážu vám ty nejúčinnější!

Klíště může být velmi zákeřné, protože nás může napadnout i v nevinně vypadajících místech, jakými jsou naše vlastní zahrada, procházka na dvoře nebo v parku, ale tato krvežíznivá bestie na nás může i spadnout, možná právě tehdy, když odpočíváme pod stínem stromů.
Obecně platí, že nejvíce je jich na místech zarostlých stromy, keři a trávou a kde je polostín, ale ve volné přírodě se mohou vyskytovat téměř kdekoliv, a proto je dobré dodržovat následující pravidla.

Důkladně se kontrolujte
Je důležité, abyste kvůli klíšťatům nepovažovali za rizikový program pouze výlety v lese. Pokud trávíte ve volné přírodě delší dobu, potom je dobré, abyste se večer důkladně prohlédli: soustřeďte se na kolenní a loketní záhyby, na měkké části, krk a místa za ušima a také na vlasovou část pokožky hlavy, protože ty jsou oblíbeným útočným místem klíšťat.

Použijte pinzetu
Pokud na sobě nebo na některém z členů rodiny naleznete klíště, potom musíte v každém případě zasáhnout. Doporučuji, abyste speciální pinzetou na klíšťata, nebo pokud ji nemáte, tak pinzetou na obočí, klíště ze sebe pevným pohybem vytáhli. Nesnažte se to oddalovat a co je nejdůležitější: jenom žádnou paniku! Klíšťata totiž nezpůsobují problém svým kousnutím, ale tím, že ze sebe do krevního oběhu vstříknou škodlivé látky. Proto, pokud na sobě objevíte klíště, neznamená to, že se do vás dostal i jeho jed. Pokud si ho však budete natírat olejem, octem nebo jiným krémem, tím situaci ještě zhoršíte. Malý krvežíznivý parazit se sice začne dusit, co může vést k tomu, že vlivem stresu do vás svůj jed stříkne, čím vlastně způsobí infekci.

Připravte si domácí přípravek proti klíšťatům
Dříve, než se vydáte na cestu, měli byste se proti klíšťatům důkladně vyzbrojit. Dlouhé kalhoty, ponožky natažené přes kalhoty a baseballová čepice jsou dobrým řešením, ale svou ochranu můžete také zvýšit tím, pokud si na části těla, které zůstaly volné, aplikujete doma vyrobený sprej. Měli byste vědět, že klíšťata některé rostliny vysloveně nesnáší. Těmi jsou například levandule a rozmarýn. Právě proto si z jejich esenciálních olejů vyrobte sprej příjemné vůně následujícím způsobem: malou lahvičku s rozprašovačem do dvou třetin naplňte destilovanou nebo filtrovanou vodou a potom přidejte 3 kapky 100% čistého rozmarýnového esenciálního oleje a 3 kapky Manna 100% čistého levandulového esenciálního oleje. Touto směsí si nastříkejte ruce a zátylek. Na rozdíl od klíšťat budete jeho vůni milovat, protože ty se vám budou zdaleka vyhýbat. Pokud chcete, i svou Manna květinovou vodu můžete vylepšit trochou levandulového nebo rozmarýnového esenciálního oleje. Takto bude chladivý sprej nejenom osvěžující, ale i účinný. Dobrým řešením je i to, pokud esenciální oleje přidáte do odpařovače s čajovou svíčkou, který položíte na stůl blízko místa, kde budete odpočívat.

Vytvořte si zahradu bez klíšťat
Zasazením šalvěje, rozmarýnu, kapradí, měsíčku a levandule můžete vytvořit oázu bez klíšťat, protože parazité se budou těmto rostlinám zdaleka vyhýbat. Pokud je nemáte možnost zasadit, potom doporučuji, abyste zelené části své terasy postříkali česnekovým olejem a cedrovým olejem. Tato přírodní řešení bez chemikálií nepoškozují mikrosvět vaší zahrady toxickými látkami, avšak účinně udržují nechtěné parazity v bezpečné vzdálenosti.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více