Jak nás ovlivňuje měsíc
jak nás ovlivňuje měsíc

Jak nás ovlivňuje měsíc



Existuje tajemnější a krásnější pohled než pohled na noční oblohu plnou zářivých hvězd? Mě to dokáže pokaždé okouzlit. Prozradím vám, že mým opravdovým favoritem je Měsíc. Myslíme si, že ho dobře známe, protože to není jenom nebeské těleso, ale je od věků součástí naší kultury. Potom znovu a znovu zjišťujeme, že je na něm stále co zkoumat, protože nás ovlivňuje tolika různými způsoby.

Skutečně víte o Měsíci všechno?

Z pohledu astronomů je Měsíc symbolem předvídatelnosti, jeho základní vlastnosti známe velmi dobře. Je pátým největším měsícem sluneční soustavy, obíhá kolem Země a v této formě je jediným průvodcem naší planety. Je od nás vzdálen pouze 1,3 světelných sekund, jinak je jeho běžná vzdálenost od Země 348 402 km, jeho hmotnost je 1/81 hmotnosti naší planety. Díky jeho oběžné dráze kolem Země vidíme stále stejnou stranu. Na Měsíci by byla vaše hmotnost jedna šestina skutečné hmotnosti a nedokázali byste dýchat, chybí zde atmosféra, na kterou jsme zvyklí.

Nad rámec těchto běžných údajů však ukazuje Měsíc svou mnohem vzrušující stránku, protože se k němu váže mnohem víc, než byste si mohli myslet.

Vliv Měsíce od přílivu až po ženský cyklus


  • Příliv a odliv, pravidelnou změnu hladiny moří a oceánů způsobuje zčásti Měsíc (zčásti zase Slunce). Když je Měsíc blízko Země, vodu oceánů a moří přitahuje intenzivněji, to je příliv. No není úžasné, že v této době může dosáhnout navýšení hladiny vody oceánu místy až 16-20 metrů? Co je ještě překvapivější, klimatickými změnami způsobenými globálním oteplováním, my sami zhoršujeme tento v podstatě neškodný jev. Čím je hladina moří vyšší, tím větší bude příliv, co může vést k záplavám. Je obtížné konkretizovat, co proti tomu může udělat jednotlivec, není však pochyb, že záleží na každém jednom vašem ekologickém kroku. Ještě i na ty nejmenší, jako je selektivní sbírání odpadu nebo používání kola místo auta.

  • "Růst" a "zmenšování" Měsíce má podle tradic vliv hlavně na naši náladu a spánek. Zvykne se mluvit o různých fázích Měsíce, tvar Měsíc se samozřejmě nemění. Pouze to, co z něj právě vidíme. Vzájemné postavení Slunce, Měsíce a Země se vždy vyvine jinak, protože každý z nich si jde „vlastní cestou“. Proto vidíme měsíc ze Země na začátku měsíčního cyklu jako tenký rohlíček, který potom bude dorůstat a tloustnout. Potom se objeví úplněk a vše začne znovu. Lidé si stále mysleli, že se během úplňku dějí podivné věci: chováme se jinak, máme výkyvy nálady. To, že se náš spánkový cyklus dokáže přizpůsobit měsíčnímu cyklu, není jen lidové pozorování, i vědecké výzkumy potvrdily, že to může být pravda.

  • 29,5 denní cyklus Měsíce připomíná menstruační cyklus ženy. Není náhodou, že se Měsíc v několika starověkých kulturách objevoval jako Bohyně. Například řeckou bohyní Měsíce byla Seléna, římskou Luna. Touto souvislostí se zabýval i moderní výzkum, a jak se říká, souvislost se nedá jednoznačně potvrdit, ani vyvrátit. V nedávno dokončené studii sledovali po dobu 15 let menstruační cykly žen, které neužívaly antikoncepci a vedly si záznamy o svých cyklech po dobu nejméně 5 let. Vědci zjistili, že některé ženské cykly souvisely těsněji s Měsícem, zatímco jiné ne, nebo jen občas. V každém případě je velmi skličující, že světelné znečištění (nadměrné používání světel v noci) může negativně ovlivnit i náš vztah k Měsíci.

 

Manna-tip na zasněný výhled na noční oblohu


Jelikož jsem svůj příspěvek začínala nádhernou zimní oblohou, tak to tak i ukončím.

Mýdlo zasněžený zimní les s obsahem jemného kokosového oleje s chladivou vůní vás zavane k nejkrásnějším zimám vašeho dětství, k zasněženým vrcholům hor a celkově do světa fantazie. Tam, kde se větve stromů ohýbají pod sněhem, kde na nebi září hvězdy a děti se sáňkují na blízkých kopcích. Stejně jako všechna ostatní přírodní Manna mýdla bez chemikálií, i toto je vyrobeno ručně a ani jeho balení neobsahuje umělou hmotu.

Když nejste na výletě ve světě fantazie, obdivujte zázraky, které se vám ukazují, protože příroda je nejlepším lékem proti stresu!



Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více