Chřest - máte ho rádi?
chřest - máte ho rádi?

Chřest - máte ho rádi?



Co vás napadne jako první, když se řekne chřest? Čerstvý, zelený (nebo bílý)? Zdravý?

To vše je pravda, ve skutečnosti lze o této rostlině, která patří do čeledi liliovitých, říci mnohem více. Věděli jste, že v některých zemích se lidově nazývá i “zaječí chládek” nebo “zaječí stín”? Proč? Rostlina může v letním období dosahovat výšky až 1,5 metru, takže se jejím stínu mohou před horkými paprsky ukrývat malá zvířata.
Druhou zajímavostí je, že už i ve starodávném Řecku používali chřest, který ve svém jazyku nazývali „asparagos”, co v překladu znamená mladý výhonek. V té době ještě neznali jeho lahodnou chuť, ale léčivé účinky ano. Aplikovali ho nejčastěji v případě bolestí zubů, po štípnutí včelou, ale známé byly i diuretické vlastnosti chřestu.

Co všechno může organismu poskytnout chřest?

  • Vitaminy A, B1, B2 a E
  • cennou kyselinu listovou
  • aminokyseliny
  • vápník
  • železo
  • sodík
  • draslík
  • stopové prvky
  • chlorofyl

Takže nemusíme být překvapeni, kolik prospěšných účinků má nejenom na zdraví, ale i pro krásu.

Podívejme se, které to jsou:

  • diuretické účinky odstraňující ledvinové kameny
  • pozitivní vliv na oběhový systém
  • detoxikační účinky
  • chrání sliznici a buňky
  • pomáhá při metabolismu a zásobování buněk energií
  • pozitivně ovlivňuje zrak
  • díky obsahu zinku posiluje pojivové tkáně a stěny cév
  • obsah kyseliny listové velmi dobře prospívá těhotným ženám
  • doporučuje se v případě únavy a poruch koncentrace
  • díky obsahu vitaminu E podporuje imunitu, chrání pokožku před tvorbou vrásek
  • účinný i jako projímadlo
  • vynikající během diet, protože urychluje metabolismus

Velmi dobrou zprávou pro osoby držící dietu je, že 93-95 % rostliny tvoří voda, zbytek rostliny obsahuje malé množství kalorií, takže 100 gramů chřestu obsahuje přibližně pouze 20 kalorií. Má vysloveně nízký obsah cukru (dohromady asi 2 gramy uhlohydrátů).

Zde je jeden velmi jednoduchý a o to lahodnější recept!

Chřest očistěte, nakrájejte na několika centimetrové kousky a promíchejte s malým množstvím olivového oleje. Uložte na plech vyložený alobalem. Podle chuti osolte a okořeňte a pokapejte rozpuštěným máslem. Právě od něj bude zapečený chřest tak neodolatelný, protože po 15-20 minutách pečení při teplotě 220 stupňů se už nebudete moci dočkat, abyste ho ochutnali… vůni má přímo fantastickou. Dokonalá jarní večeře - vyzkoušíte?

Který je váš nejoblíbenější recept s chřestem?



Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více