Avokádo: není tak dobré, jak jste si mysleli?
avokádo: není tak dobré, jak jste si mysleli?

Avokádo: není tak dobré, jak jste si mysleli?



O zdraví prospěšných vlastnostech avokáda už byly recitované ódy, a už i já jsem vám psala o jeho pozitivních vlastnostech a pohádkové chuti. Přesto doporučuji, abyste to s konzumací této exotické zeleniny nepřeháněli, protože její pěstování je už tak rozšířené, že to má negativní vliv na životní prostředí.

Napadlo by vás někdy, že snědením topinky s avokádem přispíváte k zničení lesnatých částí Mexika? „Hlad“ západního světa po avokádu v posledních letech tak vzrostl, že v Mexiku zničí ročně několik tisíc hektarů lesů, aby na jejich místě pěstovali avokádo. Kromě toho, že tím ničí lesy, které jsou „plícemi“ země, ohrožují i život obyvatel. Avokádové plantáže totiž vyžadují velké množství vody na zavlažování a již brzy budou ohrožovat i zásoby pitné vody obyvatelstva.

Navzdory smutným vlivům na životní prostředí, trendy bohužel neukazují, že by popularita avokáda klesala. Dokonce se momentálně považuje za jednu z nejpopulárnější zeleniny na světě. Není divu, že v Mexiku je kromě pašování drog jedním z nejvýnosnějších obchodů pěstování avokáda.

Samozřejmě, toto jsem nepsala proto, abych vás odradila od konzumace avokáda. Chtěla jsem pouze upozornit na to, že pokud můžete, potom ho konzumujte přiměřeně, například tehdy, pokud jiné sezónní ovoce a zelenina není k dispozici, například v zimním období. Pro organismus je nejlepší, pokud dáváte přednost aktuálním, sezónním surovinám, protože v nich se nachází nejvíce vitaminů a minerálních látek. Tím prospějete nejenom sobě, ale i naší planetě, protože ji tím ochráníte před velkými emisemi oxidu uhličitého, které souvisí s rozvozem avokáda. Navíc, pokud si do nákupního košíku nebudete dávat importované zboží z několika tisíc kilometrových vzdáleností, podpoříte i domácí pěstitele ovoce a zeleniny.

Kdybyste přece jenom kupovali avokádo, potom doporučuji, abyste hledali avokádo s označením „fair trade” nebo avokádo z udržitelných hospodářství, protože tady si můžete být jistí, že během jeho pěstování dávali pozor i na ochranu životního prostředí a zohledněny byly i etické faktory.

Řešením může být i to, pokud jádro avokáda zasadíte, i když je velmi málo pravděpodobné, že z něj sklidíte vlastní avokádo vhodné na konzumaci. Nejdříve napíchejte do jádra tří špejle a vložte ho do sklenice s vodou, aby bylo do poloviny ponořeno. Po několika týdnech se potom objeví malé kořínky, které nechejte růst do velikosti přibližně 15 cm, a potom zastřihněte na polovinu, aby byly kořeny silnější. Po několika týdnech ho můžete zasadit do květináče.

Pokud sázení avokáda vyzkoušíte, fotografie rádi uvidíme v komentáři! :-)

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s Vašimi známými, aby si ho mohli přečíst i oni.

Připomínky

Pro přidání komentáře musíte být přihlášení!



Ceníme si Vaši věrnost!

Období slev v procentech skončilo, protože chceme, abyste jako člen Manna klubu získali nenapodobitelnou péči a ještě více výhod. Manna klub jsme vytvořili právě proto, aby byly nabídky, které jsou pro Vás připraveny, co nejpřehlednější.

Zjistěte více